JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28
Trion Autoliv, Hök Instrument och Senseair får fortsatt förtroende från den amerikanska nykterhetsorganisationen DADSS. Företagen får därmed ytterligare två års forskningsmedel till utvecklingen av nästa generations alkolås.
För knappt två år sedan utlyste DADSS en världsomfattande tekniktävling som syftade till att ta fram lösningar för framtida alkolås. Efter hård gallring utsågs tre vinnare, däribland den svenska trion, som fick pengar för att utveckla en lab-demonstrator under åren 2009 och 2010 (se länk).

Nu har DADSS utvärderat resultaten och kommit fram till att två teknikspår får forsknings- och utvecklingsbidrag i ytterligare två år. Det svenska är det ena.

– Utvecklingskontraktet från USA betyder att vi får finansiering till att höja vår tekniknivå ytterligare, samtidigt som det redan nu befäster vår position som ett världsledande företag inom området kostnadseffektiv gasmätning med ir-teknik, säger Hans Martin, forskningschef på och grundare av Senseair i ett pressmeddelande.

Det speciella med den svenska tekniken är att det inte behövs något munstycke att blåsa i. Föraren behöver bara andas på en ir-sensor som kan vara placerad en dryg decimeter från munnen (se länk).

Ytterligare en fördel är att tekniken knappt kräver något underhåll. Genom att styra luftflödet genom sensorn kan dessutom förarens utandning skiljas ut från eventuella passagerares. Denna finess i kombination med mycket hög känslighet gör att alkolåset enbart stoppar en förare med en alkoholhalt i blodet som är lika med eller överstiger gränsen för vad som är tillåtet i ett givet land.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)