JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tizen organiserar sig och släpper kod
Tizen

Tizen organiserar sig
och släpper kod

Tizen Association bildas för att främja användandet av det nya öppenkodsoperativsystemet Tizen. Samtidigt släpps en förhandsversion av kod och verktyg för nyfikna.
TIZEN ÄR DET NYA JAVA
Tizen är ett operativsystem där appar (användarprogram) körs i webbspråket HTML. Allt är öppen källkod – Linuxstiftelsen välsignar projektet.

Att köra appar i HTML är en modell som stora delar av IT- och telekomvärlden tror har framtiden för sig. Tänkandet är detsamma som kring Java – att program ska kunna skrivas en gång och sedan köras överallt. Det enda som ska krävas är en webbläsare med stöd för version 5 av HTML.

Elektroniktidningen skrev mer om Tizen i höstas: länk.

Tizen


Uppdraget för Tizen Association är att övertala branschen att engagera sig i Tizen och att utveckla stöd för det.

Intel och Samsung är drivande i projektet. Den senare har donerat sin gränssnittsteknik Enlightenment Foundation Libraries (EFL) från operativsystemet Bada – och detta lär synas i skärmskott från plattformen.

Också pekplattor, smarta tv-apparater, netbooks och fordonsmultimediaelektronik ska kunna använda Tizen. Det underliggande operativsystemet är Linux.

En alfaversion av källkod och utvecklingsverktyg släpps nu på tizen.org. ”Alfa” betyder att kvaliteten är rudimentär. Avsikten är att utvecklare ska kunna ta sig en titt och ge återkoppling.

Projektet Tizen startade i höstas. Tidigare har det annonserats att apparater som använder Tizen ska kunna finnas på butikshyllorna redan i år.

I styrelsen finns Intel, NEC, Casio, NTT Docomo, Panasonic, Samsung, SK Telecom, Telefonica och Vodafone.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)