JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 juli 2020 VECKA 28

Hans Vestberg som mänsklig sladd

Hans Vestberg
Ericsson är efter försäljningen av mobiltelefonerna till Sony inte längre något konsumentelektronikbolag, trots det hade företagets vd Hans Vestberg äran att vara huvudtalare i onsdags på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Mot slutet av presentationen agerade han mänsklig sladd genom att skapa en kapacitiv koppling mellan en smartmobil och en monitor.
Aningen nervös och med en påtaglig svensk brytning underhöll Hans Vestberg publiken i närmare en timme. Mycket handlade om hur den dolda infrastruktur som Ericsson utvecklar gör det möjligt för användarna av smarta mobiler och andra uppkopplade apparater att få tillgång till alla nya tjänster som ständigt skapas.

Men även för utvecklingsländer är mobilnäten betydelsefulla, billiga smartmobiler ger människor med små inkomster tillgång till Internet.

Mot slutet av presentationen berättade Hans Vestberg att han gett en grupp ingenjörer på Ericsson i uppdrag att hitta på något nytt till presentationen på CES. Resultatet var en kapacitivt kopplat datalänk som kan ersätta sladden.

51 minuter in i presentationen gör han en livedemonstration. Genom att lägga ena handen på en smartmobil och den andra på en specialbyggd mottagare kopplad till monitorn fördes en bild tagen med mobilen över till monitorn.

Hans Vestberg förklarade att tekniken har potential att ersätta sladdarna i alla apparater man bär på sig, till exempel koppla ihop hörlurarna med mobilen. Men den kan också användas för att byta visitkort när man skakar hand, låsa upp bilen genom när man tar i handtaget, låsa upp sitt hotellrum, få information om objekt genom att ta på dem och mycket annat.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)