JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bikakor av plåt ger bättre ventilation

Bikakor av plåt ger bättre ventilation

Bikakor av bockad plåt blockerar rf-signaler samtidigt som det ger bättre ventilation än dagens perforerade plåtar. Tekniken har utvecklats av Ericsson i samarbete med Lesjöfors.
– I mars 2009 togs första kontakten, så processen har varit lång och vi har varit ett bollplank från början. Vi började med att göra en förstudie där möjligheter och problemområden togs fram. Sen har vi arbetat med att ta fram två prototypverktyg, ett i mindre skala och ett för framtagning av fullskaliga prototyper enligt ett seriemässigt verktygskoncept, säger Marcus Hartvigsson på Lesjöfors i ett pressmeddelande.

Fördelen med bikakorna eller honeycombs som de ofta kallas är att de släpper igenom 95 procent av luftflödet. När man har perforerad plåt passerar bara 55 till 60 procent av luften.

Haken med bikakona är att de varit för dyra men Lesjöfors tror sig ha löst problemet.

– Vi arbetar nu för att konceptet vid serietillverkning inom en snar framtid ska vara konkurrenskraftigt jämfört med traditionell tillverkningsmetod, säger Marcus Hartvigsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)