JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38
När analysföretaget Databeans summerar fjolårets analoga halvledarmarknad visar det sig att Texas Instruments omsättning vuxit med fem procent, medan tvåan på listan – ST Microelectronics – tappat tre procent. Doldisen Skyworks Solutions växte dessutom med hela 27 procent och klev därmed upp till 7:e plats på rankinglistan.
För Texas Instruments var 2011 lite av ett förändringens år, speciellt inom det analoga gebitet. Företaget gjorde en jätteinvestering genom köpet av branschkollegan National Semiconductor för 6,5 miljarder dollar.

Nu när 2011 summerats visar det sig också att Texas Instruments dragit ifrån inom analogt – fast bara en aning. Företaget har nu kontroll på 15,4 procent av marknaden, jämfört med 14,6 året innan. Många anser att en tillväxt på fem procent efter den jätteaffär som gjorts är på tok för dålig. Fast om man  betänker att National Semiconductor inte inlemmades i TI förrän under september 2011 och att  det tar sin tid att hitta synergier i produktportföljerna som ger verkligt utslag i försäljningen, så kanske fem procent inte är någon katastrof  – speciellt med tanke på att tvåan ST Microelectronics backade med tre procent i fjol.

Tittar man på marknaden i sin helhet så var tillväxten noll, den hamnade alltså på 42,3 miljader dollar likt 2010. Samtidigt tappade de tio största företagen drygt 4 procent till övriga analogföretag.  

Bland företagen på tio-i-topp-listan fanns dock en snabbväxare,  Skyworks Solutions från Massachusetts. Företaget har en bred portfölj av analogt, fast Databean menar att det framförallt är företagets rf- och kommunikationslösningar för multi-band-mobiler som ligger bakom framgången.

Skyworks Solutions ökade sin omsättning med cirka 315 miljoner dollar under fjolåret och tog därmed två kliv upp på rankinglista, enligt Databeans.

Den enda nykomlingen på listan är On Semiconductor. Företaget har främst den stark tillväxten inom fordon att tacka för 9:e platsen på listan menar Databeans. Samtidigt lyftes hela företagets halvledarförsäljning – även det analoga området – genom köpet av Sanyo Semiconductor. Påpekar Databeans.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)