JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38
Den franska rymdstyrelsen CNES har givit Ruag Space och ÅAC Microtec i uppdrag att utveckla elektronik för framtida bärraketer. Elektroniken ska vara mer flexibel, minst lika tillförlitlig men ge klart billigare system än idag. Den svenska rymdstyrelsen finansierar utvecklingen i Sverige.  
Projektet Avionique-X är ett franskt initiativ inom vilket man vill utveckla byggblock och tekniker för elektroniken i en framtida bärraket. Syftet är att skapa byggblock som gör bärraketerna mer anpassningsbara samt betydligt billigare än dagens. Byggblocken kommer att integreras och testas i en demonstrator hos Astrium Space Transportation i Frankrike.

Inom projektet ska Ruag Space utveckla ett system som innehåller en processormodul med flera parallella processorer, en kommunikationsmodul med länkar och protokoll som kan kommunicera med resten av raketen samt en standardiserad programvara för att styra raketen.

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec är underleverntör till Ruag Space och ska bidra med moduler – i rymdsammanhang kallade RTU, Remote Terminal Units – som gör det möjligt att snabbt och enkelt integrera delsystem i komplexa större system. Lösningen är plug-and-play och utvecklad enligt den amerikansk SPA-standarden.

– Vi är nöjda med att vi kan hitta kompetenta samarbetspartners på hemmaplan och att vi tillsammans kan erbjuda spjutspetslösningar till det europeiska rymdprogrammet, säger Folke Brundin, marknadschef på Ruag Space, i ett pressmeddelande.

Tekniken kommer även att kunna användas för exempelvis satelliter.

Rymdelektronikbolaget Ruag Space AB i Göteborg är specialiserat på datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter och adaptrar och separationssystem till bärraketer och ingår i schweiziska Ruag Space, som är Europas största oberoende leverantör av rymdprodukter.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)