JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smartmobiler och läsplattor föder världens foundryn
I år väntas världens foundryverksamhet nå 29,6 miljarder dollar. Det är enligt analysföretaget Isuppli en tillväxt på hela 12 procent mot i fjol. Läsplattor och smartmobiler driver utvecklingen. Och TSMC står för nästan halva produktionskapaciteten.
När Isuppli analyserar halvledarproduktionen tycks det som om världens foundryföretag har ett betydligt trevligare 2012 att se fram emot än övriga halvledarindustrin. Foundrynas tillväxt ligger på en nivå som enligt Isuppli är tre gånger högre än för halvledarindustrin i sin helhet.

Efter ett svagt 2011 tog det fart för foudryverksamheten mot slutet av årets första kvartalet, medan den verkliga toppnoteringen traditionsenligt väntas komma under det tredje kvartalet. Det är suget efter bärbar elektronik, då främst smartmobiler från Apple och Googles Android, och läsplattor som iPad som ligger bakom den starka tillväxten inom asic men också flashminnen. Även ultrabooks, alltså små bärbara datorer baserade på flashminnen, väntas trycka på rejält i produktionsledet framöver.

Sammantaget gör detta att Isuppi menar att  foundryverksamheten kommer att blomstra med dubbelsiffrig tillväxt fram till år 2015, även om analysföretaget varnar för den osäkra världsekonomin. Ytterligare en besvärande faktor är ovilja hos kunderna att ha komponentlager. Så länge det finns en viss överkapacitet hos foundryföretagen väntar kunderna med att beställa till sista minuten. Isuppli frågar sig dock hur länge denna strategi kommer att hålla.

Av världens  20 största foundryn kan man urskilja en topp-fyra-liga, där dock TSMC glänser i ensamt majestät. TSMC har grepp om nära halva marknaden med en omsättning på 14 miljarder dollar. Tvåan UMC, med omsättningen 3,6 miljarder dollar är alltså klart distanserad och har trean Globalfoundries hack i häl på 3,6 miljarder dollar. På fjärde plats ligger SMIC med en omsättning på 1,3 miljarder dollar. De övriga 16 omsätter runt 600 miljoner dollar eller mindre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)