JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel patenterar Arms produkt
Intel beviljas patent för en idé som används i en produkt som redan säljs av konkurrenten Arm. Idén är att blanda cpu-kärnor med olika prestanda på samma chips, för att kunna låta processorn växla mellan att vara strömsnål och snabb.
På det här viset blir det möjligt att bygga processorer som drar lite batteri när de kollar eposten, men snabbt kan växla till hög prestanda för spel, eller exempelvis om apparaten ansluts till eluttaget.

Arm lanserade en processorarkitektur av detta slag i oktober i fjol under namnet Big Little (”big.LITTLE”). Nvidias processor Tegra 3 använder samma idé och finns redan i mobiltelefoner. Också Marvell har lanserat en processor av detta slag, Armada 628.

Intels patentansökan lämnades in i december 2008 – före alla dessa lanseringar.

De verkliga uppfinnarna hittar vi i forskarvärlden.

Den tidigaste referens Elektroniktidningen hittar som ganska exakt matchar Intels patent är från 2003 i en artikel av forskare från Kalifornienuniversitetet i San Diego (UCSD).

Detaljerna i Intels patent – och i forskarrapporten från 2003 och i en teknisk rapport från Arm om Big Little – handlar om hur pågående programkörningar dynamiskt ska kunna flyttas mellan processorkärnor. Registerinnehåll måste flyttas mellan kärnorna och cacheminne måste synkroniseras.

Intelpatentet är mindre generellt än Arms produkt och UCSD-forskarnas rapport. Intel patenterar en arkitektur med en enda strömsnål kärna och en enda snabb kärna medan Arm och forskarna även beskriver lösningar med flera strömsnåla och flera snabba kärnor i processorn.

Intel beskriver dessutom bara situationen då den strömsnåla och den snabba kärnan turas om att vara vakna, medan Arm och forskarna  täcker in en användning då alla kärnor är vakna och delar de programtrådar som är aktiva mellan sig.

Arm ägnar en del möda åt att se till att kärnan som vaknar direkt serveras ett ganska färskt innehåll i cacheminnet. Medan Intel och forskarna inte tycker att det är mödan värt och kallstartar cacheminnet – det påverkar prestandan försumbart enligt forskarnas experiment

Anspråk nummer 22 och 23 i Intels patentansökan täcker in fallet då instruktionsuppsättningarna skiljer sig åt mellan kärnorna. I det fallet kan saknade instruktioner implementeras i mjukvara.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)