JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google köper rf-patent
Google köper patent inom området lobstyrning från halvledartillverkaren Magnolia.
Hur många patent det handlar om förtäljer inte nyheten. Men i den amerikanska patentdatabasen USPTO går det att hitta 28 patent och 24 patentansökningar med Magnolias underskrift. Många av dem har med trådlös överföring att göra.

Google har vägrat svara på hur mycket det betalade och varför de köpte.

– I likhet med många andra teknikföretag så köper vi ibland patent inom områden som är relevanta för våra affärsbehov, säger en talesman för Google.

Lobstyrning är en viktig teknik i den nya generationen av rf-lösningar:  sändarens och mottagarens antenner siktar på varandra för att spara energi och för att öka räckvidden.

Google är numera själv mobiltillverkare: i mitten av maj undanröjdes det sista hindret för köpet av Motorolas mobildivision, för 12,5 miljarder dollar.

Patenten ger Google lite mer frihet att använda lobstyrning (beamforming) i sina egna mobiler, plus potentiella licensinkomster och korslicensavtal.

Portföljen är också bra att ha som vapen i patenttvister. Google kan låta sina patent ligga i skrivbordslådan till dess att det blir anklagat för patentintrång – då kanske det visar sig finnas något i lådan som Google kan stämma tillbaka med. Tele- och datakomvärlden mullrar just nu av IP-tvister.

Nyheten kommer från den bank som fungerat som Magnolias rådgivare. Banken – Morland Partners – säger sig vara expert på att värdera affärer inom trådlös teknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)