JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cathprint utvecklar norsk kateter

Cathprint utvecklar norsk kateter

Svenska Cathprint, som utvecklat en teknik att tillverka billiga katetrar av rullade mönsterkort, ska vidareutveckla en kateter för diagnos av sömnstörningar tillsammans med norska Spiro Medical.
Kistabaserade Cathprint, som bildades 2006, har utvecklat en produktionsteknik som gör att det kan blir kostnadseffektivt att tillverka avancerade engångskatetrar som innehåller sensorer och elektroder (se artikel).
 
Systemet som diagnostiserar sömnstörningar har hittills sålts av MRA Medical och finns installerat på över 200 kliniker världen över. Det aktuella utvecklingsuppdraget – som stöds finansiellt av Innovasjon Norge – innebär att dagens kateter av flergångstyp ska ersättas av engångskatetrar.

– Det här är ett stort genombrott för oss. Vi har under flera år utvärderat vår teknik för ett antal kunder som har sett de fördelar vi kan erbjuda, framför allt rationell produktion som medger engångskatetrar i högre utsträckning än tidigare. Nu blir vår teknik etablerad på marknaden och vi kommer att söka nytt kapital för mer offensiv marknadsföring, säger Bengt Källbäck, vd och grundare av Cathprint, i ett pressmeddelande.

Utvecklingsdelen av kontraktet är värt 3 miljoner kronor, men – baserat på kundens prognoser  – kommer tillverkningen att bidra till Cathprints försäljning med cirka 7 miljoner kronor från år 2015.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus