JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De mäter för en effektivare pappersindustri

De mäter för en effektivare pappersindustri

Två miljoner kronor för att kommersialisera ett mätinstrument som läser av papperkvalitén samtidigt som papperet tillverkas är vad forskarna Jan Thim och Mattias O’Nils på Mittuniversitetet fått. Pengarna kommer från Vinnova.
I fjol vår fick Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate (STC) drygt 60 miljoner kronor för forskning som ska bidra till industrins utveckling och öka konkurrenskraften i regionen. KK-stiftelsen, samarbetande företag och Mittuniversitetet stod för pengarna.

Inom ett av projekten som fått del av STC:s forskningsbidrag har man utvecklat en ny typ av scanner som läser av papperets kvalité samtidigt som det produceras. Och nu har det projektet alltså fått ytterligare två miljoner kronor från Vinnova för att kommersialisera mätmetoden.

– Det är något stort med att se sin produkt förverkligad och framförallt att se den komma till nytta, säger Jan Thim, lektor vid Mittuniversitetet.

Jan Thim har utvecklat mätinstrumentet tillsammans med Mattias O’Nils, som är ansvarig för STC. Deras instrument använder en optisk mätmetod, baserad på kameror, för att snabbt avgöra kvalitén på papperet.

– Vi har en utvecklad mätmetod och den är testkörd i en pilotmaskin. Nästa steg är att mätaren ska sitta ute i en fabrik och det är dit vi nu ska ta projektet, säger Jan Thim.

Bidraget från Vinnova är tänkt att räcka under de närmaste 18 månaderna.

Enligt de två forskarna är efterfrågan på denna typ av mätinstrument mycket stor inom pappersindustrin.

– Vid projektslut är målet att vi har sålt vår första mätare, säger Mattias O’Nils

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)