JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oro kring patent bromsar H.265

Företag vågar inte trycka på starknappen för att börja tillverka chips för den nya videokodningsstandarden H.265. Det finns ingen patentpool motsvarande den som finns för H.264, och licenskostnaden är därmed ett frågetecken.
Det berättar tidningen EE Times som talat med chipstillverkare.

H.265 (eller HEVC – high efficiency video coding) ska spikas som standard i sommar, och chipstillverkare har konstruktioner klara, men tvekar att inleda tillverkningen. Cirka 500 patent som berör H.265 har identifierats, men det är oklart under vilka former och till vilka priser dessa patent kommer att licenseras.

Dagens stora standard H.264 (eller AVC, advanced video coding) är enkel att licensera – man vänder sig till poolen MPEG LA och är sedan klar.

MPEG LA kommer att starta arbetet med att ta fram en patentpool för H.265 i sommar, men enligt uppgift till EE Times har organisationen problem att övertyga nya intressenter som Mediatek, Qualcomm och Samsung, att ansluta sig. De vill hellre samla ihop sina egna royalties.

– Om säg 20 stycken alla vill samla in royalties så skulle det döda standarden. Kostnaden måste vara fast, inte variabel, säger en chipstillverkare till EE Times.

– Folk hatar att betala pengar till MPEG LA. Men de var i alla fall de enda som samlade royalties, så det var en ren och snygg affärsmodell.

Sedan H.264 definierades har Moores lag ökat halvledarnas prestanda och H.265 ska bland annat kunna ge samma bildkvalitet på halva bandbredden, till priset av lite mer siffertuggande och mer komplex analys. H.265 ska också kunna flytta upp bildstorlekarna till 7680×4320.

Inte heller intressenterna bakom mobilstandarden LTE har lyckats enas i en patentpool, trots upprepade försök.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)