JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elpidafalang vägrar släppa taget
Sedan den förlusttyngda japanska DRAM-tillverkaren Elpida ansökte om konkursskydd i februari (länk) har flera företag velat köpa japanen. Strax före sommaren bekräftade Micron att ett köp var på gång (länk), men nu vill en grupp med ägande genom obligationer inte släppa företaget så ”billigt” som Micronaffären föreslår.
En grupp internationella finansinstitut med verksamhet i Japan gillar inte Microns plan att köpa Elpida för 60 miljarder yen – drygt 5 miljarder kronor – utan hävdar att företaget är värt minst fem gånger mer. Istället har gruppen tagit fram en egen omstruktureringsplan – som bland annat inkluderar ett kreditutrymme på 30 miljarder yen – som motdrag.

I fyra punkter argumenterar gruppen för att Microns köp är ohållbart:

• Micron har gått med på att köpa 24 procent av DRAM-tillverkaren Rexchip för 26,1 miljarder yen. Elpida äger 65 procent av Rexcgip, vilket innebär att bara den andelen är mer värd än vad Micron vill ge för hela Elpida.

• Elpdas fabrik i Hiroshima är state-of-the-art med en enorm produktionskapacitet. Microns bud täcker bara en bråkdel av dess värde.

• Enligt information från Micron ska förvaltaren göra sitt yttersta för att Elpida har minst 70 miljarder yen i likvida kontantmedel när affären går i lås. Detta i kombination med Elpidas övriga tillgångar gör att det se ut som om Elpida betalar Micron att köpa Elpida.

• Elpidas ip-portfölj ingår också i affären, men de tillskrivs inget värde i Microns erbjudande.

Ytterligare beslut i affären och kring eventuell omstrukturering väntas tidigast i oktober i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)