JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung skjuter upp Bada och Tizen
Alla Bada- och Tizenmobilder skjuts upp till nästa år. Istället prioriteras Windows Phone och Android.
På IFA-mässan i förra veckan släppte Samsung inga nya telefoner på det egna operativsystemet Bada. Nästa lansering sägs ha skjutits upp till nästa år. På IFA-mässan i fjol i Berlin lanserade Samsung flera stycken Bada 2.0-telefoner – Wave3, Wave M och Wave Y.

Inte heller det nya operativsystemet Tizen sågs till på IFA i förra veckan, och väntas också detta att dyka upp först år 2013.

Bada har lika stor marknadsandel som Windows Phone – 2,7 procent – enligt de senaste siffrorna från analysföretaget Gartner.

Tizen har noll i marknadsandel – det finns inte än. Operativsystemet bygger på Linux och webbläsartekniken HTML5 och drivs av Intel tillsammans med Samsung, och med Linuxstiftelsens välsignelse.

Tizen har fått kritik för dåligt verktygsstöd och sena mjukvaruuppdateringar. Dessutom råder förvirring kring exakt hur plattformen ser ut – kommer det att finnas stöd för Linuxprogram vid sidan av HTML5 och vad händer med den bakåtkompatibilitet som utlovats med det avsomnade Linuxprojektet Meego?

Prototypmobiler som kör Tizen 1.0 har delats ut till utvecklare.

Bäst på att sälja Windows Phone är för närvarande Nokia, men Samsung blev nummer ett på IFA-mässan att lansera en mobil på version 8 av Windows Phone.

Samsung dömdes nyligen att betala en miljard dollar till Apple för att ha kopierat gränssnittet från Apple Iphone till sina Androidmobiler.

Men Samsung har inte hoppat av Androidspåret för det – i enlighet med tidigare planer lanserade Samsung nya Androidprodukter på IFA-mässan, bland dem en Androidkamera med 3G- och 4G-modem.

Android fortsätter att tokväxa och tog under andra kvartalet i år hela 64 procent av marknaden för smarttelefoner jämfört med 43 procent under samma kvartal i fjol.

Apple Iphone fick 19 procent, vilket är ungefär samma siffra som i fjol samma kvartal. Symbians störtdykning fortsätter som väntat, men det tar fortfarande tredjeplatsen i Gartners statistik med 5,9 procent – mot 22 procent i fjol.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)