JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lås upp med mobilen

Lås upp med mobilen

Seos är världens första kommersiella system som gör det möjligt att låsa upp med mobilen, hävdar låsbolaget Assa Abloy. Tekniken bygger på NFC och passar för allt från bostäder till hotell, sjukhus och kontor.
– Efter ett stort antal pilotprojekt i olika miljöer vet vi att både säkerhetspersonal och privatpersoner uppskattar att kunna låsa upp dörrar med mobiltelefoner i stället för med nycklar och passerkort. Detta är också fullt möjligt nu, eftersom så gott som alla dörrar kan utrustas med Seos-kompatibla lås, säger Daniel Berg på Assa Abloy i ett pressmeddelande.

Systemet gör det möjligt för privatpersoner att skicka tillfälliga digitala nycklar till besökare via mobiltelefonen och nycklarna kan sedan spärras på samma sätt. Hotellgäster kan öppna sitt hotellrum samt checka in och ut med sina mobiltelefoner. Man slipper därmed köa i receptionen.

I kommersiella byggnader som kontor och butiker kan tillträdet till olika rum och förvaringsutrymmen styras centralt. För ökad säkerhet kan de digitala Seos-nycklarna skyddas med PIN-koder.

Seos bygger på öppna standarder och fungerar med alla standardkompatibla NFC-telefoner. De digitala Seos-nycklarna skickas krypterade och sparas på SIM-kortet, ett micro SD-kort eller i ett inbyggt säkert element i telefonen.

Flera digitala Seos-nycklar för olika lås kan sparas på en och samma mobiltelefon och vara aktiva även när telefonen är avstängd eller har slut på batteri.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)