JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonbelopp till interaktion i smarta elnät

Miljonbelopp till interaktion i smarta elnät

Projektet Smart elnät i stadsmiljö i Norra Djurgårdsstaden får 36,5 miljoner kronor av Energimyndigheten. Pengarna ska användas för att utveckla en plattform som kopplar samman 170 nya lägenheter utrustade med systemlösningar för elanvändning.
– Projektet är en viktig pusselbit i våra satsningar på innovativa systemlösningar inom elnätsområdet. Att koppla samman konsumenters beteende med känd teknik i komplexa system är svårt. Av den anledningen kommer pilottester, i ett verkligt system, att spela en viktig roll för utvecklingen av framtidens energisystem, säger Sten Åfeldt på Energimyndigheten i ett pressmeddelande

De berörda lägenheterna är utrustade med system som hanterar inomhusklimat, belysning, smarta vitvaror och laddning av elbilar, liksom avläsning av lokal elproduktion från solceller. I projektet ska dessa lösningar kombineras med modern teknik i elnätet, som exempelvis nya kommunikationslösningar och ökad styrning och övervakning. Ett mål är att se om detta kan hjälpa användarna att minska sitt koldioxidutsläpp med runt 200 kg per hushåll och år.

I en första fas ska systemet sättas samman och testas. Från och med nästa år och fram till 2014 kommer lägenheterna att vara bebodda och systemet ska då utvärderas med olika testmodeller.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)