JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU överväger sanktioner mot Huawei och ZTE
De två kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE säljer telekomutrustning till priser som ligger långt under marknadspriset vilket skadar de europeiska konkurrenterna. Det slås fast i en utredning som EU låtit göra och som Wall Street Journal tagit del av. Den delikata frågan för handelskommissionären Karel de Gucht är hur han ska gå vidare.
En officiell utredning kring hur Huawei och ZTE agerar i Europa skulle kunna leda till en politisk konflikt mellan Kina och EU. I förlängning skulle det kunna gå så långt som till ett handelskrig med olika typer av straffavgifter och importtullar. Det som gör läget extra känsligt är att inget av de drabbade företagen, däribland Alcatel-Lucent, Nokia-Siemens-Networks eller Ericsson har anmält sina kinesiska konkurrenter till EU.

Rapporten som distribuerats till nationella myndigheter tidigare i år varnar för att den europeiska telekomindustrin kan slås ut om inget görs.

Rapporten gör gällande att den kinesiska staten subventionerar företagen men också att den erbjuder förmånlig finansiering till de telekomoperatörer som köper av de kinesiska företagen. Bland annat har den kinesiska utvecklingsbanken nyligen utökat kreditramen för ZTE från 15 miljarder dollar till 20 miljarder dollar.

Tidigare i år publicerade den amerikanska kongressen en rapport där det varnas för att de två bolagens utrustning kan användas av den kinesiska underrättelsetjänsten för spioneri. Därför bör den amerikanska staten inte använda företagens utrustning och amerikanska företag uppmanas hitta alternativ (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)