JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optimistiskt Prevas föll på börsen
Den Västeråsbaserade teknikkonsulten Prevas hade det tungt förra året men spår ett bra 2013. Det räckte dock inte för aktiemarknaden som sänkte Prevas kurs efter bokslutsrapporten.
- Årets resultat har inte varit tillfredsställande för Prevas beroende på en för låg beläggning och engångskostnader, skriver finanschefen och tillförordnade vd:n Mats Åström i en kommentar.

Men han tillägger direkt att Prevas fått in rekordmånga ordrar mot slutet av året.

- Det innebär att vi mycket glädjande stänger sista kvartalet med ”all time high” i orderingång. Neddragningar hos våra kunder har inte påverkat Prevas i den omfattning vi fruktade, även om året som helhet inte har varit så bra som vi önskat. Vi har inte tappat kunder eller ramavtal utan tvärtom har efterfrågan från en del kunder ökat, skriver Mats Åström.

Omsättningen ökade med blygsamma fem procent till 646 miljoner kronor.

Resultatet före räntor och skatt föll från 47,1 miljoner kronor 2011 till 2,2 miljoner kronor 2012. Då ingår engångskostnader på 28,1 miljoner kronor.

Prevas största affärsområde är produktutveckling med specialitet inom mjukvara, elektronik och mekatronik för inbyggda system. Här har man några av Sveriges största industriföretag som kunder. Affärsområdet har 355 anställda.

Prevas tog förra året hem utmärkelsen Swedish Embedded Award.

Det näst största affärsområdet är industrisystem med 151 anställda. Under sista kvartalet tecknade Prevas avtal med stålföretaget Outokumpu för att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Ett tredje affärsområde under uppbyggnad är managementkonsulting. Efter att förra våren ha förvärvat konsultfirman Rhemisphere med 20 konsulter har Prevas nu 29 anställda inom managementkonsulting.

Förutom Rhemisphere tog Prevas förra året över sensorspecialisten Zetiq Developement i Karlskoga med 15 anställda och industrisystemkonsulten Ausyde i Finspång och Norrköping med 10 anställda.

Prevas enskilt största kunder är Axis, ABB, Volvo CE, Ericsson och Saab. De står tillsammans för 33 procent av omsättningen.

Under våren, senast den 1 april, går SSAB:s teknikchef Karl-Gustav Ramström in som vd för Prevas. Karl-Gustav Ramström har tidigare arbetat på ABB, Prevas näst  största kund.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)