JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny stor Kinaorder till Conemtech

Ny stor Kinaorder till Conemtech

Det lilla femmannaföretaget Conemtech i Kista har bra flyt i sitt samarbete med kinesiska Datang Telecom. Conemtechs teknik för tids- och frekvensstyrning av trafiken mobilnät ska nu rullas ut över Kina.
Datang Telecom Technologies DTT har fått en stororder på sin nya tidsserver GNSS-97-P300 med inkråm från Conemtech. Beställningen gör DTT/Comentech till marknadsledare inom PTP-området i världen.

Beställare är "världens största mobiloperatörer", som ska använda sig av tidsprotokollet PTP när man nu bygger ut nästa generations mobilnät i Kina.

Kommunikationsprotokollet PTP används för att synkronisera basstationernas klockor och frekvenser. Bättre synkronisering höjer kapaciteten i näten.

Hjärtat i DTT:s servrar utgörs av Conemtechs tidskrets som ger den exakta tiden och fasen så att mobiloperatören kan utnyttja frekvensutrymmet effektivt och mobilanvändarna  inte tappar samtal när de byter cell.

Tiden hämtar Conemtech från gps-satelliterna alternativt från det kinesiska navigeringssystemet Beidou.

- Cellerna blir allt mindre och mindre och man måste ha rätt fas på signalerna annars kan man inte ha basstationerna så tätt som man önskar, säger Ola Andersson, vd och en av de fem  grundarna till Conemtech.

Datang Telecom Technologies är ett stort kinesiskt telekomföretag i Chengdu medan Conemtech är ett litet svenskt uppstartsföretag mitt i Ericssonland i Kista.

Att Datang valt att gå in i ett samarbete med lilla Conemtch beror på att Conemtechs teknik "är uppgraderingsbar, tillhör toppklassen och ger flexibilitet i samarbetet på den kinesiska marknaden", som en av DTT:s produktchefer uttryckte det för två år sedan när DTT och Conemtech fick sin första gemensamma order.

Då var det operatörsjätten China Mobile som bestämt sig för att använda DTT/Conemtech-tekniken i sin utrullning av 3G-nätet i Kina. Då handlade det om de 30 största kinesiska städerna.

Nu har DTT/Conemtech tagit hem en tio gånger så stor order från en ännu icke namngiven mobiloperatör.

I pressmeddelandet skriver man bara "the worlds largest mobile operator", men det troliga är att det är China Mobile som fortsätter att bygga i PTP-teknik i sina nya nät i Kinas största städer. China Mobile är utan konkurrens världens största mobiloperatör och definitivt störst i Kina.

- Vi valde medvetet bort den europeiska mobilmarknaden och gick direkt på Kina eftersom införandet av PTP där sker snabbt och målmedvetet. Om tolv till arton månader  kommer ytterligare 3 000 städer att få tillgång till tidsprotokollet PTP i sina mobilnät. Sedan är det dags för elnätet att inför samma teknik, säger Ola Andersson till Elektroniktidningen.

Det som Conemtech levererar till DTT:s servrar är kretskort som monteras i Sverige medan de egenutvecklade kretsarna kapslas i moduler i en helautomatisk process i Kina.

Conemtech stöttas av Almi Innovationsbron men vill nu ta in betydligt mer kapital.

- Vi måste växla upp och bli större än det fokuserade fempersonsföretag som vi varit sedan starten. Vi måste bli minst tre gånger fler inom kort , säger Ola Andersson.

Conemtech grundades 2009 av Ola Andersson och fyra kolleger från utvecklingsavdelningen på Upplands Väsby-företaget Imsys.

Läs mer om IEEE 1588-standarden Precision Time Protokol (PTP) för synkronisering. (Länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)