JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obama tar strid för att låsa upp mobilen

Obama tar strid för att låsa upp mobilen

Den 26 januari i år blev det olagligt att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon i USA. Men protesterna blev så våldsamma att regeringen Obama sagt att det här måste fixas. Och det gäller surfplattor också, säger Vita Huset.
I princip har det varit olagligt att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon i USA ända sedan copyrightlagen Digital Millennium Copyright Act infördes.

Den lagen säger att mjukvaran i mobilen tillhör mobiltillverkaren eller operatören och att den som köpt en mobil egentligen bara leasar programvaran.

Men mobiltelefoner har undantagits från lagen - ända fram till nu, när de amerikanska operatörerna och mobitillverkarna lyckats få kongressen att häva undantaget från och med den 26 januari 2013. (Länk)

På Vita Husets öppna "petitionssajt" We the People har nu över 114 000 amerikanska medborgare skrivit under petitionen "Make Unlocking Cell Phones Legal".

Man kräver att presidenten ser till att det även i fortsättningen blir lagligt att byta sim-kort i en låst mobil till exempel när man är utomlands och vill slippa dyra roamingavgifter eller när man övertagit en mobil där avbetalningstiden gått ut och vill byta operatör.

Och Vita Huset har svarat: "Det är dags att gör telefonupplåsningen laglig".

- Vita Huset håller med om att konsumenter borde ha rätt att låsa upp sina mobiler utan att riskera att begå en olaglig handling. Samma princip borde också gälla surfplattor, som mer och mer liknar smarta mobiler.

Det skriver skriver Vita Huset som inledning till ett långt svar, som fortsätter så här:

- Om du har betalat för din mobiltelefon och inte längre är bunden vid ett inlåsningsavtal så borde du ha rätt att använda dig av en annan operatör. Det säger allt förnuft.

Men Vita Husets svar innebär inte att lagen ändras över en natt. Det krävs ett kongressbeslut och inget vet när eller om det kan tas. Men Obama-administrationen har lovat att arbeta för en lagändring.

Läs petionen och hela svaret här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)