JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Olagligt att låsa upp mobilen – i USA
Att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon kommer hädanefter att vara olagligt i USA. Det har den amerikanska kongressens högsta rådgivare i immaterialrättsfrågor, Dr James Hadley Billington, kommit fram till.
James H Billington är chef för The Library of Congress, en rådgivande institution i kulturfrågor, inklusive copyright och andra immaterialrättsliga frågor. Det är också världens största bibliotek med miljontals böcker, inspelningar, fotografier, kartor och manuskript.

Syftet med The Library är bland annat att fungera som den amerikanska kongressens utredningsinstitut.

I flera år har bibliotekschefen James H Billington, vars titel är The Librarian of Congress, beviljat undantag från copyright-lagen Digital Millenium Copyright Act, när det gäller operatörslåsningen av smarta mobiler.

Men nu är det slut med det.

Programvaran i mobilerna ägs av mobiltillverkaren även sedan mobilen bytt ägare, konstaterar James H Billington.

”Den som använder telefonens mjukvara är i praktiken en licenstagare snarare än ägare”, skriver The Librarian i sitt ställningstagande. (länk)

Den här vändningen går stick i stäv med utvecklingen i andra länder.

I Chile blev det förra veckan tvärtom olagligt att låsa SIM-kortet och i Frankrike måste en operatör låsa upp mobilen på begäran av en kund som haft den i mer än sex månader.

The Digital Millenium Copyright Act är en omfattande lag som infördes redan 1998 och som bland annat gör det olagligt att gå runt alla eventuella hinder som en tillverkare av en digital pryl satt upp för att  skydda sina rättigheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)