JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två nya miljoner till fuktsensorn Press Eye

Två nya miljoner till fuktsensorn Press Eyes

Det Göteborgsbaserade innovationsbolaget Vasasensor har avslutat en nyemission som gav två nya miljoner och två nya delägare. Med pengarna ska prototypen till Press Eyes Portable bli produkt.
– Vi har en fullt fungerande prototyp och tekniken fungerar utmärkt. För att skala upp detta behöver vi produktifiera systemet och paketera mjukvaran, säger Patrik Bjöörn, tf vd för Vasasensor.

Press Eyes Portable är en helt ny trådlös fuktsensor som kan kontrollera avvattningen i "pressnypet" på pappersmaskiner under gång.

Eftersom mätningarna sker dynamiskt under normala produktionsbetingelser kan produktionsprocessen optimeras och energibehovet i torkpartiet minskas.

Om flaskhalsen i produktionsprocessen är torkpartiet kan man avvattna pappersbanan redan i presspartiet och på så sätt öka hastigheten och samtidigt spara pengar genom att minska behovet av att värma upp valsarna som pappersbanan torkas mot.

– Press Eyes leder antingen till energibesparing, produktionsökning, ökad körbarhet eller minskat slitage och undershållskostnader. Eller en kombination av detta, säger Patrik Bjöörn i ett pressmeddelande.

Vasasensor utvecklar sensorsystem baserade på teknik från det Göteborgsbaserade forskningsbolaget Imego, som numera ingår i Acreo.

Vasasensor startade 2004 under Chalmers Entreprenörsskolas paraply.

Nyemissionen på två miljoner kronor avslutades förra veckan med att företaget fick två nya delägare - en affärsängel som än så länge är anonym och företaget MLT Maskin & Laserteknik, som arbetar med andra typer av mätteknik men som vänder sig till samma kundkategori som Vasasensor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)