JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags att lägga IMC på minnet
Det snabba prisfallet på flashminnen och den snabba utvecklingen av hårddiskar baserade på flashminnen (ssd-teknik) gör att IMC, in-memory-computing, blir en av de stora it-trenderna de närmaste åren.
Det hävdar Gartner-analytikerna Massimo Pezzini och Roxane Edjlali i rapporten Top Technogoy Trends 2013: In-Memory Computing Aims at Mainstream Adoption.

IMC handlar om att lagra information direkt i halvledarminne för snabbare databehandling utan rörliga delar. Den tyska programjätten SAP har till exempel utvecklat en IMC-teknik som man kallar High-Speed Analytica Appliance HANA.

HANA kan hantera data 10 000 gånger snabbare än med traditionella beräkningar på vanlig hårddisk. Det gör att företag som använder HANA kan analysera lika mycket data på några sekunder som det tidigare tog timmar att bearbeta.

För bara något år sedan var IMC en omöjlighet för de flesta företag på grund av det höga priset på halvledarminnen.

Då var det bara företag inom finansmarknaden och militären samt telekomföretagen som kunde kosta på sig att lägga sina databaser på stora och dyra flashminnen och lägga ned resurser på att bygga system och applikationer runt den nya tekniken, där alla rörliga delar ersätts med  halvledare.

Men priserna på halvledarminnen, som DRAM och NAND-flash, har fallit och fortsätter att falla och nu är många flera företag och organisationer redo att satsa på in-memory-computing.

När väl bollen satts i rullning kommer det att gå fort, menar Gartners analytiker.

- Företag och organisationer som ställer sig utanför riskerar att bli utkonkurrerade, säger Massimo Pezzini i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)