JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bly och brom i 12 av 63 testade elektronikprylar
Kemikalieinspektionen analyserar kontinuerligt hemelektronikprodukter för att kontrollera att de följer RoHS-direktivet. 12 av de 63 produkter som testades i fjol innehöll för höga halter bly eller bromerade flamskyddsmedel.
RoHS-direktivet begränsar halterna av bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom liksom flamskyddsmedlen polybromerade bifenyler (PBB) och polybromerade difenyletrar (PBDE) i elektriska och elektroniska produkter.

För att kontrollera efterlevnaden köper Kemi tillsammans med Elsäkerhetsverket varje år ett antal produkter. Erfarenheten från tidigare undersökningar är att ungefär en av sex testade produkter fastnar i kontrollen, de flesta för att de innehåller för mycket bly.

Så blev det även i fjol då 63 produkter kontrollerades. Av dessa innehöll 11 produkter för höga halter bly. En produkt innehöll för hög halt av det bromerade flamskyddsmedlet PBDE.

Sju av dessa har anmälts för misstänkt brott till miljöåklagare. De övriga hade förts in till Sverige från andra EU-länder och den ansvariga tillverkaren eller importören var inte ett svenskt företag.

Som jämförelse kan man ta 2011 då 62 produkter från 52 olika företag granskades. Av dessa visade sig tio stycken innehålla förbjudna halter av bly och flamskyddsmedlen PBDE och PBB (länk).

Tilläggas kan att Kemi inte gör stickprovsundersökningar, myndigheten väljer ut produkter som man misstänker kan innehålla förbjudna ämnen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)