JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk tråd avslöjar falska märkeskläder

Svensk tråd avslöjar falska märkeskläder

En tråd med optiska egenskaper - det har chalmersforskaren Christian Müller tagit fram. Tråden kan vävas till ett mönster som är osynligt för blotta ögat, men träder fram med hjälp av ett polarisationsfilter. Liknande teknik används i sedlar i Schweiz.
– Själva tillverkningen av en sån här tråd är okomplicerad. Klädföretagen skulle kunna börja med det direkt. På så sätt skulle de kunna sätta ett signaturmönster i sina plagg. Och utrustningen som krävs för att se mönstret är ganska enkel, den finns redan idag hos till exempel Tullverket, säger Christian Müller, forskare inom polymerteknologi på Chalmers

Tråden absorberar synligt ljus och är halvgenomskinlig av polyetylen och en färgmolekyl – men den påstås kunna skapas av flera olika färgmolekyler och flera olika textila konstfibrer, exempelvis nylon. Färgmolekylen kan dessutom bindas till naturfibrer som ull och silke.
 
Genom att kombinera textilfibrer och färgmolekyler på ett speciellt sätt kan ett varumärke skapa en  signatur i form av optiskt spektrum. Pirattillverkare kan visserligen skaffa utrustning för att läsa signaturen, men att skapa en likadan signatur är komplicerat.

– De kan inte veta vilken kombination av komponenter som ger just detta spektrum. Och det finns massor av olika färgmolekyler som går att använda, påpekar Christian Müller, vars teknik liknar om en metod som används för att skapa osynliga mönster i sedlar i bland annat Schweiz.

På sikt tros tekniken kunna användas för att tillverka textilier, exempelvis kläder, som ändrar färg beroende på elektrisk laddning.

Christian Müller publicerade sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Applied Physics Letters under förra året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)