JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wolfson tror på röststyrning
Brittiska Wolfson Microelectronics, känt för att skapa extremt bra ljudkänsla med sina kretsar, säger sig vara först med att integrera signalbehandlingen direkt i mems-mikrofonen. Tekniken håller just nu på att produktionsanpassas och överföras till en 8-tumsprocess
Hittills har Wolfson tillverkat de nya integrerade chipen – där signalbehandlingen integreras på samma chip som den mikromekaniska mikrofonen – i en 6-tumsprocess som ger tusentals chip per kiselskiva. Med tank på mikrofon-boomen som väntar i smartmobiler och surfplattor räcker inte detta lång.

– Nästa års mobiler kommer att ha fyra till sex mikrofoner i sig, förklarar Allan Hughes, ansvarig på Wolfson, till sajten EETimes.

För att klar den förväntade efterfrågan arbetar företaget med att anpassa sin lösning till en 180 nm-process med 8-tumsskivor. Genom att föra in signalbehandlingen på mikrofonchipet kan storleken halveras och energiförbrukningen minskas till en fjärdedel jämfört med i dag, hävdar Wolfson.

En intressant detalj är att Wolfsons signalbehandlings inkluderar röstigenkänning för att väcka applikationsprocessorn och mobilmodemet via en kodfras, vilket enligt företaget ger en extremt energieffektiv röststyrning.  

– Jag tror att detta kommer att förändra M2M-gränssnittet. Under de senaste åren har det handlat om touch, men det mest naturliga kommunikationsverktyg kommer att vara röst. Här kommer vi att se en stor förändring, säger Allan Hughes.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)