JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya molninstitutet i Lund invigs i dag

Nya molninstitutet i Lund invigs i dag

– Dagens moln finns i avlägsna serverhallar. Morgondagens moln kommer att finnas överallt omkring oss, säger ST-Ericssons forskningschef Björn Ekelund, som i dag inviger det nya molnforskningsinstitutet Mapci i Lund.
Det är Lunds universitet, Sony Mobile och Region Skåne som grundat det nya forskningsinstitutet Mapci, The Mobile and Pervasive Computing Institute, vid Lunds universitet.  

De första uppgifterna om det nya molnforskningsinstitutet kom så sent som i mars och i dag den 3 juni är det invigning i Sony Mobiles lokaler i Lund, i samma kvarter där också Ericson, ST-Ericsson och Mobile Heights finns.

Grundarna skjuter till 100 miljoner kronor över en tioårsperiod. Sedan ska forskarna själva söka svenska och internationella forskningsanslag för de olika projekten.

– Mapci representerar en ny aktör i södra Sveriges forsknings- och innovationsmiljö och bryter ny mark vad gäller såväl tekniskt område som arbetsmodell, säger Björn Ekelund, forsknings- och innovationsdirektör på ST-Ericsson i Lund, i ett pressmeddelande.

Det är Björn Ekelund som ska leda det nya institutet under uppbyggnadsfasen. Förebilden är berömda Stanford Research Institutet i Kalifornien.

Mapci-insitutet kommer nu att börja rekrytera professorer, forskare och övrig personal.

Målsättningen är att bedriva en forskning i världsklass inom "distribuerad molnteknologi", ett nytt teknikområde som smälter samman kommunikation och mjukvara, och att vara länken mellan industrin och den mobilforskning som bedrivs vid Lunds universitet, Blekinge högskola och Malmö högskola.

– Det är teknik som denna som kommer att möjliggöra 50 miljarder uppkopplade enheter och nästa generations digital tjänster, säger Björn Ekelund.

Läs programförklaringen för Mapci här. (Länk)

Under invigningen talar, förutom Björn Ekelund, Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, Bengt-Arne Molin, platschef på Sony Mobile i Lund, Pin Kinhult, ordförande Region Skåne, Ulf Ewaldsson, CTO på Ericsson samt Tomokazu Tajima, design- och planeringschef på Sony Mobile.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)