JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Affärsvärlden ifrågasätter Fingerprint Cards

Affärsvärlden ifrågasätter Fingerprint Cards

När Fingerprint Cards vd Johan Carlström tillkännagav ett samarbete med Microsoft för två veckor sedan stack aktiekursen upp i himlen. Men Affärsvärlden har skrapat på ytan och hittar få belägg för kursrustningen.
Den 3 juni gick Fingerprint Cards ut med ett pressmeddelande om att "Fingerprint Cards och Microsofts presenterar fingeravtrycksbaserad touchsensor för Window 8.1 på TechEd 2013".

Till Nyhetsbyrån Six säger Johan Carlström att "avtalet med Microsoft är bolagets särklassigt största någonsin".

Till Dagens Industri säger han att "Microsoft har inget samarbete med någon annan än oss inom detta område och de har uttryckligen utnämnt FPC till Blue Partner och ser oss som sin valda partner vad gäller fingaravtrycksbiometri".

Men Affärsvärldens företags- och aktieanalytiker Jonas Elofsson tog en närmare titt på det hela och hittade flera svagheter och luckor.

1. Det sägs ingenting om någon order eller något avtal med Microsoft. Det enda som konkret nämns är att Microsoft har utsett Fingerprint till en "Blue Partner".

2. Microsofts pressavdelning uppger för Affärsvärlden att det inte finns någon benämning Microsoft Blue Partner och därmed inga företag som är Microsoft Blue Partner.

3. Däremot är Fingerprints största konkurrent, Validity, en så kallad Microsoft Certified Partner.

4. Validity har också partneravtal med flera av de största pc-tillverkarna, bland annat världstvåan Lenovo.

5. För att samarbetet med Microsoft ska ge några pengar för Fingerprint Cards måste företaget teckna avtal med de olika hårdvarutillverkarna.

6. Chris Hallum, senior product manager på Microsoft, säger att det inte finns någon "preferred supplier" till Microsofts biometrilösning.

7. Johan Carlström nämner ett pris på 5-7 dollar för den nya touchsensorn när den lanseras men Affärsvärldens källor talar om helt andra priser. Chris Hallum på Microsoft nämner 4 dollar, Goode Intelligence 2-4 dollar, en telekomanalytiker räknar med 1 dollar vid riktigt stora volymer.

När Affärsvärlden publicerade sin ifrågasättande Fingerprint Cards-artikel på måndagsmorgonen föll aktiekursen, men bara med några få procent till cirka 65 kronor vid 14-tiden. Fallhöjden är stor ned till de 35 kronor, som aktien stod i före den makalösa kursuppgången från vecka 23 och framåt, upp till 72 kronor som mest.

Enbart på åtta börsdagar fördubblades värdet på företaget från drygt 2 miljarder kronor till 4 miljarder.

Frågan är bara om Elofsson invändningar är relevanta i alla stycken.

Till exempel har Microsoft självt gått ut och bekräftat att Windows 8.1 går under namnet Windows Blue. Att det skulle finnas Blue Partners verkar inte orimligt.

När det gäller priset på sensorn nämner Johan Carlström 5-7 dollar som ett pris "initialt" i en intervju med Elektroniktidningen. Att priset faller är en naturlag i elektroniksammanhang.

Elektroniktidningen gjorde en intervju med Johan Carlström den 4 juni. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)