JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Michael Dell: Vi ska tillbaka till rötterna!

Michael Dell: Vi ska tillbaka till rötterna!

I över ett års tid har Michael Dell kämpat för att köpa ut det företag han en gång grundade  från börsen. I går kväll accepterade aktieägaren Dells bud på 13,88 dollar per aktie, kontant i handen.
– Vi går nu tillbaka till våra rötter, till den entreprenörsanda som en gång gjorde Dell till det ett av de snabbast växande och mest lyckade företagen i historien, skriver Michael Dell i ett öppet brev till Dells kunder. (Länk)

Michael Dell, som är född 1965, började bygga datorer i studentrummet på universitetet i Austin, Texas, där han pluggade till läkare för att gå i sin fars fotspår.

Han byggde datorer på beställning till sina studentkamrater - och när ryktet spred sig också utanför campus.

Datoraffärerna gick så bra att han avbröt läkarstudierna, till sin fars besvikelse, och startade Dell Computer Company 1984.

Den första kommersiella datorn lanserades 1985 – The Turbo med Intelprocessorn 8088 på 8 MHz.

Tre år senare sattes företaget på börsen under namnet Dell Inc och efter ytterligare fyra år placerade sig Dell bland världens största företag på Fortunes 500-lista.

Sedan tog det mindre än tio år för Dell att bli världens största datortillverkare.

Men under senare år har inte mycket gått Dells väg. Hela pc-industrin tappar mark när de nya internetdatorerna stormar fram – pekskärmsmobiler och surfplattor.

Dell rapporterade ett 72-procentigt vinstfall för senaste kvartalet efter kraftiga prissänkningar i ett försök att bromsa försäljningsnedgången.

– Vi står nu inför en ny teknikrevolution med datalagring i molnet, stora datamängderna (Big Data), de nya mobila enheterna, et cetera. Det är en revolution som förändrar människors relation till tekniken på samma sätt som persondatorerna gjorde för 30 år sedan, skriver Michael Dell.

Han är övertygad om att det går att vända den negativa utvecklingen för Dell – om han får göra det utan att hetsas av de kvartalsfokuserade aktieanalytikerna på börsen.

– Nu är det dags att göra det som Dell gör bäst – att förenkla den nya tekniken och göra den prismässigt tillgänglig för många, skriver Michael Dell och tackar de över 100 000 anställda över hela världen för att de härdat ut under det turbulenta året som varit.

Inom två månader väntas affären vara klar. Det kommer att kosta Michael Dell och den finansiella samarbetspartnern Silver Lake närmare 25 miljarder dollar att lösa in alla utestående aktier i Dell Inc.

Läs här om striden med finansmannen Carl Icahn.

Så här ser pc-marknaden i världen ut just nu enligt analysföretaget Gartner:

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)