JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den vilda jakten på 64 bitar

Den vilda jakten på 64 bitar

Apple blev med Iphone 5 först i världen att lansera en smartmobil med 64-bitarsprocessor. Men Samsung lovar 64 bitar i nästa Galaxymodell och de stora chiptillverkarna har alla 64 bitar på gång.
Samsung är världens i särklass största mobiltillverkare och det gick naturligtvis Samsungs ära förnär att Apple blev först med en 64-bitarsprocessor. Nya Iphone 5S, som visades upp förra veckan, har både en ny processor, A7, och ett nytt operativsystem, IOS 7.

– Men Samsungs nästa Galaxymodell kommer att ha en 64-bitarsprocessor, säger Samsungs mobilchef J.K. Shin till The Korea Times.

Han säger inte när den kommer, men rimligen blir det inte i år eftersom den senaste modellen, Galaxy S4, bara har ett halvår på nacken.

Apple har ett strategiskt försprång i och med att Apple kontrollerar hela utvecklingsmiljön runt Iphone – hårdvaruutveckling, mjukvaruutveckling och app-miljön. Alla förändringar går att genomföra utan komplicerade förhandlingar.

Det är krångligare för Androidföretagen. Till exempel kräver Java-appar för Android stöd från Oracle och 64-bitarprocessorerna behöver stöd från operativsystemet Android.

Men allting kommer att lösas, det tar bara lite längre tid. Eftersom Samsung är världens största användare av Googles operativsystem Android kommer Google att lägga allt krut på att underlätta en övergång till 64-bitarsprocessorer.

En fördel med en 64-bitarsprocessor är att den kan hantera mycket större mängder data än de 32-bitarsprocesorer som är standard i dagens vassaste mobiler. En 32-bitare kan hantera max 4 gigabyte RAM medan en 64-bitare klarar 16 exabyte.

Den förbättrade kapaciteten är inte minst viktig för mobiltillverkare som satsar på multitasking där flera applikationer kan köras samtidigt. Samsung är den mobiltillverkare som satsat hårdast på multitasking.

Processorer på Arms nya serie 64-bitars Cortex A50-processorer kommer att släppas i höst. och Intel har lovat en 64-bitars surfplatteprocessor till våren. Också Nvidia och Qualcomm är i princip klara med 64 bitar.

Läs vad Elektroniktidningen rapporterat om 64-bitarsutvecklingen.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)