JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU och ITU lobbar för universell mobilladdare
Genom en ändring i radioutrustningsdirektiv vill EU-parlamentet driva igenom att all radioutrustning, i synnerhet mobiltelefoner, ska laddas via en universell laddare. Samtidigt vill FN:s telekomorgan ITU, Internationella Teleunionen, se den egna globala UCS-standarden, som redan fått stort genomslag, som referens. Utspelet är ett slag mot bland annat Apple.
– Jag uppmanar parlamentet att införa en särskild hänvisning till ITU:s globalt överenskomna standard i det kommande direktivet. Tillverkarna kan dra nytta av det genom en lägre kostnad per enhet som stordriftsfördelar ger,  samtidigt som mängden överlappande enheten minskar. Det minska behovet av råvaror och mängden e-avfall minskar väsentligt, säger ITU:s generalsekreterare Dr Hamadoun I. Touré, i ett pressmeddelande.

EU:s beslut bygger på en avsiktsförklaring (MoU, memorandum of understanding) från 2009 som innebar att fjorton storföretag kom överens om att driva igenom en gemensam standard för laddare av smartmobiler.

Nu uppmanar ITU att en särskild hänvisning till ITU:s globala standard Universal Charging Solution (UCS) införs i Rekommendation ITU-T L.1000 (länk). Standarden, som är godkänd av 193 medlemsländer och omkring 700 företag, har redan fått stor spridning världen över.

Enligt ITU har omkring 70 procent av världens alla mobilanvändare en universal laddare i sin ägo. Och enligt olika studier som gjorts slänger vi konsumenter laddare motsvarande 82 000 ton varje år. Därför är det, enligt ITU, viktigt att alla slentrianmässiga leveranser av mobilladdare i kombination med nya mobiltelefoner stoppas. Allt för att minska den snabba tillväxt av elektronikskrot.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)