JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USB-kontakten tappar orienteringen

USB-kontakten tappar orienteringen

Nästa generation av USB-kontakter blir mindre och går dessutom att stoppa in åt bägge hållen. De ska också klara högre datatakter och skalbar strömmatning. Nackdelen är att de inte längre är bakåtkompatibla.
Alla vet nog hur frustrerande det kan vara att försöka stoppa in en USB-sladd i datorn eller tv:n. För att få in den måste den vara orienterad åt rätt håll vilket kan vara svårare än det låter.

Organisationen som ligger bakom USB-standarden har insett problemet och vill dessutom krympa storleken och ta höjd för ökad datatakt. Det finns ännu ingen skiss på hur den nya kontakten ska se ut men storleksmässigt blir den ungefär som micro-USB, den kontakt som numera används av många mobiltelefontillverkare.

Det här innebär att USB-kontakterna inte längre blir bakåtkompatibla fysiskt, däremot kommer den att klara både USB 3.1 och 2.0 vad gäller kommunikationen. Och passar inte uttaget med kontakten på sladden går det att lösa problemet med en liten adapter.

Förslaget kommer att gå på remiss under första kvartalet nästa år och en första version av den nya standarden, som blir ett tillägg till USB 3.1, kan vara klar i mitten av 2014.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)