JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stressen gör dig tjockare

Stressen gör dig tjockare

Människor som gärna tröstäter måste hålla koll på sitt humör för att inte gå upp i vikt. Det har forskare på Microsoft och University of Rochester tagit fasta på med sensorer som mäter humöret och varnar för tröstätande.
Tekniktidskriften Wired skriver om hur Microsoft byggt in sensorer i en bysthållare för att få fram både EDA-data och EKG-data kontinuerligt under dygnet.

EDA står för electrodermal activity, det vill säga elektriska förändringar i kroppen som uppstår vid sinnesförändringar och som kan mätas på huden genom ett mer eller mindre omärkligt utsöndrade av svett.

EKG är en förkortning för elektrokardiogram, ett sätt att mäta elektriska aktiviteter i hjärtats olika delar.

Sensorerna i bh:n var det tredje steget i forskningsprojektet.

Det första steget gick ut på att samla data om försökspersonernas ätmönster. Det gjorde man genom att utveckla en mobilapp som man kallade Emo Tree med vilken man skulle logga ”mood and food”.

Med Emo Tree kunde man konstatera tröstätning vid stress och ingen tröstätning vid harmoniskt sinnelag.

Det andra steget var att ingripa när det var fara å färde, till exempel genom att kommendera andningsövningar, uppmana att ringa en vän, meditation eller något annat som tar bort tankarna på tröstätande.

Det tredje steget var alltså konstruktionen av bh:n med skräddarsydda sensorer som hela tiden håller koll på bärarens EDA och EKG och som kan ingripa när maten närmar sig munnen.

Läs den 6-sidiga rapporten ”Food and Mood: Just-in-Time Support for Emotional Eating” här.

Läs också ”kaloriprofessor” Stefan Rössners debattartikel i Dagens Nyheter i onsdags med budskapet "Ät mindre, spring mer".
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)