JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU hotar Nokia: bli inte troll!
”Om Nokia utnyttjar sina patent på ett olagligt sätt kommer vi att åtala, och det hoppas jag verkligen att vi slipper.” Så formulerade sig viceordföranden för EU-kommissionens konkurrensenhet på IPR-mässan i Paris igår.
IPR-VÄRLDENS BAD BOYS
Att ordföranden i en EU-enhet väljer att referera till en kommersiell verksamhet via dess öknamn, ”patenttroll”, visar vilket dåligt rykte verksamheten har.

I USA har president Obama använt ännu grövre språk.

– De producerar ingenting själva utan försöker bara i princip komma åt och utnyttja andras idéer för att pressa folk på pengar.  

Ordet sätts som etikett på företag med patentlicensiering som huvudsaklig affärsverksamhet.

I den här branschen finns företag som sticker ut genom aggressivt agerande, till exempel genom att stämma slutkonsumenter eller att hoppas att motparten ska tycka det är billigare att betala för ett dåligt patent än att försvara sig i domstol.

I USA tar har myndigheter börjat ta initiativ med hänvisning till patenttrollen. En idé är att patentansökningar ska vara tydligt avgränsade och en annan att den förlorande parten ska kunna dömas betala rättegångskostnader.
När Nokia säljer sin mobilverksamhet till Microsoft blir företaget som bonus av med risken att göra IP-intrång på ett område som just nu svämmar över av stämningar.

Samtidigt behåller företaget egna patent och har därmed plötsligt en utmärkt förhandlingsposition för att orsaka huvudvärk för andra.

EU varnar nu Nokia för att utnyttja den möjligheten.

– Nokia skulle kunna frestas att bete sig som ett patenttroll, säger enhetens viceordförande Joaquín Almunia.

– Vad man än kallar dem så handlar det om organisationer vars enda kommersiella aktivitet består i att licensera patent. Och de uppfattas som ett växande problem.

Joaquin Almunia pekar på att hans amerikanska kollega FTC börjat granska de så kallade patenttrollens verksamhet, och han försäkrar att EU kommer att vara lika vaksamt.

– Konkurrensenheten kommer ställa samma krav på  patenttroll som på alla andra patentinnehavare.

Läs Joaquín Almunias hela tal här (länk) där han också adresserar aktuella IPR-frågor kring Google, Motorola, Samsung, sökmotorer och nyckelpatent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)