JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare skickar texmeddelande över vodka

alko

Forskare skickar
text över vodka

Nej, det handlar inte om fylle-sms. Det är seriös forskning. Det handlar om samma sorts kommunikationsteknik som hundar använder när de skvätter visitkort under sin promenad.
I ena änden av rummet står en fläkt och en duschflaska fylld med vodka, det vill säga utspädd etanol. Fyra meter längre bort står en kemisk sensor som mäter alkoholkoncentration i luften omkring sig.

Meddelanden överförs genom en serie sprejningar – en dusch är etta och en utebliven dusch en nolla. Mottagaren noterar hur koncentrationen ökar och minskar. I ett experiment skickade de kanadensiska forskarna på Yorkuniversitetet sin nationalsång i vodka.

Forskarna tror sig vara först om att ha överfört ett textmeddelande via rent molekylär kommunikation. Ett annat av deras bidrag är att uppställningen kan fungera som ett standardiserat sätt att utvärdera molekylära kommunikationsmetoder.

En framtida tillämpning kan vara densamma som hundar och katter använder – att lämna meddelanden i terrängen som andra kan detektera. Kemikalien behöver inte vara alkohol.

En annan tillämpning kan vara skicka data genom jord i en odling. Eller genom kloaker eller rörledningar där radiosignaler har svårt att ta sig fram. Eller genom ett blodomlopp i en medicinsk tillämpning.

I nanoskala kanske tekniken kan konkurrera med radiokommunikation för korta avstånd.

FOTNOT:
Att fylle-smsa är skicka sms berusad, det vill säga att använda alkohol för att modulera signalkällans kognition. I de kanadensiska forskarnas experiment används alkohol som bärare för en binär signal – ett och noll över etanol.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)