JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels kretsar nu utan konfliktmineraler
Inga processorer från Intel kommer i fortsättningen att innehålla mineraler från konfliktområden. Detta deklarerade Intel under konsumentelektronikmässan i Las Vegas.
Enligt Associated Press är Intel det första amerikanska storföretag att göra en utfästelse av detta slag.

Handeln med värdefulla ämnen underblåser konflikter som pågått under ett par decennier i vissa områden i bland annat Kongo.

– Vi vill inte oavsiktligt bidra till grymheter mot människor, sade företagets vd, Brian Krzanich.

Han uppmanade resten av elektronikindustrin att ta efter.

I augusti 2012 antogs en lag i USA som tvingar börsnoterade företag att rapportera sin användning av konfliktmineraler. Om materialet kommer från Kongo måste det gå att visa att gruvan eller handeln inte att kontrolleras av någon gerillagrupp. EU har en liknande lag på gång.

Ett problem är att telefoner innehåller komponenter från hundratals leverantörer. Intel säger sig ha ägnat fyra år åt att kartlägga sina leveranskedjor för tantal, wolfram, tenn och guld.

En risk är att företag löser problemet genom att helt överge regioner med konflikter. Men Intel säger sig behålla leverantörer i Kongo, när man är säker på att gruvan är i goda händer.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om ämnet i december (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)