JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill bygga mikromekaniskt vindkraftverk
WinMEMS
Kan mikromekaniska vindkraftverk bli räddaren i nöden när batteriet i mobiltelefonen tagit slut? Forskare vid University of Texas Arlington ser det som ett möjligt framtidsscenario att vi bär med oss en skog av pyttesmå vindsnurror som genererar el just när vi behöver den.
Om tekniken verkligen går att kommersialisera är högst osäkert men det taiwanesiska mems-foundryt WinMEMS ska göra ett försök. Hur elektriciteten alstras och hur mycket varje vindsnurra kan tänkas producera framgår inte. Inte heller hur känsligt tekniken är för smuts eller vad den kan tänkas kosta.

På en kort video på Youtube kan man se vindsnurran i aktion. Den är tillverkad i en nickellegering och inte kisel, som många andra mikromekaniska komponenter. Därmed ska den ha bra hållfasthet trots att den är 1,8 mm stor.

– Vi har bara skrapat på ytan för hur dessa små vindsnurror kan användas, säger professor J.-C. Chiao på universitetets hemsida.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)