JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Webben fyller 25 år i dag

Webben fyller 25 år i dag


Den 12 mars 1989 räknas som den officiella födelsedagens för World Wide Web. Då presenterade den 34-årige brittiska programmeraren Tim Berners-Lee sitt förslag till ett globalt hypertextprojekt.
Det var när Tim Berners-Lee arbetade vid det europeiska partikelforskningsinstitutet Cern i Schweiz som han utvecklade det som skulle bli ”webben”.

Det började med att han för eget bruk skrev ett program kallat Enquire för informationslagring och associering när han under sex månader 1980 var kontrakterad som konsult på Cern.

Han återkom till Cern 1984 som forskare för att arbeta med distribuerade realtidssystem för systemhantering och inhämtning av data.

Med hans eget program Enquire som grund lade han 1989 fram förslaget om ett globalt hypertextprojekt som han kallade World Wide Web för att underlätta samarbete och kunskapsutbyte mellan forskare.

1993 släpptes systemet fritt för allmänheten.

Tim Berners-Lee är i dag 59 år. Han har under åren fått en rad fina utmärkelser och röstats fram som en av 1900-talets hundra mest inflytelserika personer.

2004 utsågs han till årets britt och dubbades till Knight Commander, den näst högsta graden i Brittiska Imperieordern. Samma år blev han den första mottagaren till det finländska priset Millennium Technology Prize.

Han har skrivit boken Weaving the Web, om webbens historia, nutid och framtid.

Nyligen talade han för ett fritt internet på den stora it-konferensen SXSW Interactive i Austin, Texas, där NSA-avslöjaren Edward Snowden höll ett uppmärksammat, videosänt tal från sin landsflykt.
(Källa Wikipedia)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)