JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontaktlins av grafen kan ge infraröd syn
http://etn.se/images/stories/-2014/3/ir-kontaktlins.jpg

Kontaktlins av grafen kan ge infraröd syn

Värmekamera i ögat via en kontaktlins? Forskare hoppas att det ska gå att bygga sådana med hjälp av två grafenskikt med en mellanliggande isolator.
IBM har tidigare demonstrerat ljusledande egenskaper i grafen som gör att materialet kan fungera som en detektor för infrarött ljus och dessutom även för både synligt ljus och ultraviolett.

Grafen är tunt – bara ett atomlager – och kan därför som mest absorbera ett par, tre procent av infallande ljus, vilket inte räcker för att generera en elektrisk signal. Dagens grafenbaserade IR-detektorer skulle behöva ha 100-1000 gånger högre känslighet för att bli kommersiellt intressanta.

Istället för att direkt försöka mäta de få elektroner som genereras i detektorn, mäter forskarna en ström som man matar genom ett annat grafenskikt, strax intill. Det uppstår en elektriskt fält som påverkar denna ström när fotoner träffar det grafenskikt som fungerar som detektor.

Detektorn i forskarnas labb är liten som en lillfingernagel och fungerar i rumstemperatur med ungefär samma känslighet som dagens kylda detektorer för IR-ljus i mitten av spektrumet.

Resultaten har publicerats i tidskriften Nature Nanotechnology under rubriken ”Graphene photodetectors with ultra-broadband and high responsivity at room temperature".

KÄLLA: IEEE Spectrum, Illustration: University of Michigan
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)