JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fluke kompenserar Sparkfun för tullbeslag
Fluke donerar 2000 multimetrar till Sparkfun som kompensation för de Sparkfun-multimetrar USA-tullen tänker förstöra eftersom de liknar Fluke-multimetrar. Fluke motiverar donationen med att företaget gillar Sparkfuns insatser för makers och utbildning.
Enligt den amerikanska tullens bedömning är Sparkfun-multimetrarna gula och grå i en kombination som inkräktar på Flukes designskydd. Därför tänker tullen förstöra dem.

De 2000 multimetrarna är enligt Fluke med värda än Sparkfun-multimetrarna, på cirka 30 000 dollar.

– Vi sympatiserar med de insatser som Sparkfun gör för olika makers- och undervisningsnätverk. Det är en viktig fråga för oss. Vi har stött makers-nätverket under många år via donationer till ett värde av över en halv miljon dollar i verktyg och våra anställdas tid, skriver Fluke i ett pressmeddelande.

Sparkfun har tackat ja till donationen och kommer i sin tur att donera multimetrarna till olika skolor och läroanstalter.

Fluke har tidigare aktivt stoppat konkurrenter med hänvisning till sitt designskydd, men denna gång ska det vara tullen själv som tagit initiativet.

Fluke hävdar att dess designskydd dels skyddar företaget och de anställdas jobb, och dessutom gör arbetsplatsen säkrare för deras kunder.

Bloggaren Techdirt anser att det är vansinne att förstöra 2000 fullt fungerande multimetrar och ser det som ett tecken på att varumärkeslagarna slår fel.

– Det finns inga indikationer på att folk skulle ha blandat ihop hobby-multimetrar, som de från Sparkfun, med Flukes professionella produkter, och inga indikationer på att någon skulle ha använt de billiga multimetrarna på ett sätt som utsatt folk för risker.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)