JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hack - Facebook släpper nytt programspråk
Språket Hack driver redan Facebooks gigantiska sociala sajt. Nu släpper företaget språket som öppen källkod. Det är integrerat med det populära serverspråket PHP och ska kunna användas för att snabbt bygga en stor men robust webbplats, enligt Facebook.
Bland skaparna finns Bryan O'Sullivan, expert på det funktionella statusspråket Haskell.

Hack är en utbyggnad av det populära webbserverspråket PHP.

I Hack kan du specificera typer på data, det vill säga ange uttryckligen att ett värde exempelvis måste vara en textsträng, ett heltal, en bild, och så vidare.

Typning gör det enklare att skapa korrekta program. Icketypade program - som vanlig PHP - ger mindre arbete för programmeraren och är flexiblare.

Hack-programmeraren kan välja fritt vilka värden som ska typdeklareras och därmed plocka det bästa av de två världarna - typat eller otypat. Att blanda typat och otypat i samma språk är en av innovationerna i språket.

Genom tidigare ändringar av hur PHP-programmen körs (dynamiskt kompilerat istället för intepreterat i en egenutvecklad dynamisk kompilator kallat HHVM) har Facebook under det senaste året ökat kapaciteten i sina servrar på 70 procent, vilket betyder mycket i absoluta tal för ett tjänst som servar 1,2 miljoner konton.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)