JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts fick sitt femte Turingpris

Leslie Lamport får 2013 års Turingpris för sina arbeten med distribuerade system. Han är också känd för typsättningsspråket Latex – flitigt använt i universitetsvärlden. Han blir den femte forskaren på Microsoft att kunna ställa upp ett Turingpris – datavärldens eget nobelpris – i glasskåpet.
Ett av Leslie Lamports bidrag till datavetenskapen är en algoritm för hur en databas ska kunna uppdateras av oberoende datorer.  Han införde en metod för att synkronisera dem.

Idag är artikeln en av de mest citerade artiklarna i den datavetenskapliga världen. Men Leslie Lamport berättar skämtsamt om de första reaktionerna efter publiceringen.

–Strax  efter publiceringen av artikeln berättade Jim Gray för mig att fått två olika reaktioner: en del tyckte den var briljant, andra tyckte den var trivial. Jag tycker de har rätt båda två. Fast jag är obenägen att inte hålla med dem som tycker att den är briljant.

Den nämnda kollegan Jim Gray är en av de andra fyra Microsoftanställda som fått Turingpriset. Övriga är Tony Hoare, Butler Lampson och Chuck Thacker(*).

De flesta av Leslie Lamports forskningsbidrag har handlat om att göra distribuerade beräkningar – oberoende datorer som samarbetar – mer robust, mer tålig mot kommunikationsfel, synkroniseringsproblem och andra störningar.

Han är känd för sina bidrag till problemet med de ”Byzantiska generalerna” som försöker koordinera en attack mot en stad, men inte kan lita på kommunikationerna mellan sig eller ens på att ingen av de andra generalerna är en förrädare. Det symboliserar samarbeten mellan datorer över ett nätverk där meddelanden inte når fram eller är inkorrekta.

”Förrädaren” symboliserar vanligen en felfunktion hos en av datorerna, men har fått en modern mer bokstavlig tillämpning i valutan bitcoin. Där finns ingen central auktoritet. Istället måste man förlita  sig på konsensus i en grupp ”byzantinska generaler” om vad som ska stå i loggboken över bitcointransaktioner.
 
Artiklar i datavetenskap och matematik är typiskt skrivna i layoutspråket Latex, som utvecklades av Leslie Lamport. Han skapade det innan Desktop publishing slog igenom. Men Latex fortsätter att användas kvaliteten på resultatet ofta anses överlägsen ordbehandlingsverktyg från andra företag – som inte ska nämnas en dag som denna.

Leslie Lamport är också känd för en digital signeringsteknik som kan var immun mot så kallade kvantdatorer.

Leslie Lamport arbetsgivare Microsoft har gjort ett långt personporträtt av Lampert med anledning av Turingpriset. Där håller han ofta en skämtsam distans till sig själv och sina insatser.

På grund av efternamnet blandas Leslie Lamport ibland ihop med kollegan Butler Lampson.

– Jag är den med skägget och han är den med Turingpriset, har Leslie Lamport sagt när han fått epost till riktad Lampson.

Men nu är han alltså den av dem som har både Turingpris och skägg.

FOTNOT:
(*) Elektroniktidningen kontrollräknar och finner att Microsoft fortfarande har en bit kvar till IBM som haft nio stycken Turingpris i personalen. Fyra av Microsofts Turingpristagare är för övrigt rekryterade från DEC, inklusive Lampert, och den femte från HP.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)