JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA planterar bakdörrar i servrar

Amerikanska servrarUSA planterar bakdörrar i servrar

Använder du en amerikansk router eller server kan den innehålla spionprogram planterade av USA-myndigheten NSA. Den brittiske journalisten Glenn Greenwald avslöjar i sin nya bok No Place to Hide att NSA regelbundet manipulerar exporterade routrar.
Glenn Greenwald  är en av huvudkanalerna för nyheter baserade på läckorna från NSA-avhopparen Edward Snowden.

En NSA-rapport från 2010 berättar att NSA regelbundet tar emot eller lägger beslag på routrar, servrar och annan nätverksutrustning som är avsedda för export. Innan de levereras till den ickeamerikanska kunden förses de med mjukvara som i smyg senare upprättar en förbindelse med NSA. Rapporten berättar om en framgångsrikt operation: ”detta gav oss möjligheter att ytterligare använda enheten och att övervaka nätverket”

Glenn Greenwald påpekar det ironiska i att USA brukar peka ut kinesiska datakomleverantörer som Huawei och ZTE som säkerhetsproblem på grund av risken för spioneri.

– Det är fullt möjligt att kinesiska företag planterar övervakningsmekanismer i sina nätverksprodukter. Men en sak som vi i alla fall vet säkert är att USA gör det, skriver Glenn Greenwald.

Han erkänner att syftet med amerikanska varningar för kinesiska produkter faktiskt kan ha varit att ärligt varna för risker. Men han säger också att det kan finnas en dold agenda – att syftet med varningen också eller alternativt kan ha varit att ge en marknadsmässig fördel till amerikanska konkurrenter till de kinesiska produkterna.

KÄLLA: The Guardian. Artikeln i The Guardian anger inte namn på några routertillverkare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)