JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU och Sydkorea samarbetar om 5G

EU och Sydkorea samarbetar om 5G

EU-kommissionären Neelie Kroos undertecknade idag ett samarbetsavtal med Sydkorea kring 5G-teknik för mobilkommunikation. Målet är att skapa en global standard för 5G.
– 5G blir den nya livsluften för den digitala ekonomin och det digitala samhället. Både Europa och Sydkorea inser det. Det här är första gången som myndigheter samarbetar på det här sättet, med stöd från den privata industrin, för att skynda på standardiseringen. Dagens avtal visar vår avsikt att vara globala ledare för det digitala, säger Neelie Kroos i ett pressmeddelande från EU.

Även om 5G inte blir verklighet före år 2020 försöker olika länder och företag sedan en tid att positionera sig för att vinna fördelar. En farhåga är därför att det kan blir olika frekvensband och olika tekniker för 5G i olika delar av världen.

För att förhindra det, och samtidigt rycka åt sig initiativet, har EU och Sydkorea enats om att samarbeta kring forskning, frekvensband och standardiseringsfrågor (länk).

För att få fart på samarbetet kommer EU och Sydkorea att starta ett gemensamt forskningsprogram, men först år 2016.

Redan idag finns ett visst mått av samarbete. Bland annat deltar Ericsson både i det stora europeiska projektet Metis och via sitt Sydkoreanska dotterbolag i flera av landets 5G-projekt.

Metis, ”Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty (2020) Information Society” är EU:s jätteprojekt kring 5G med en budget på 27 miljoner euro. Totalt satsar EU och europeiska företag 700 miljoner euro i 5G-forskning under de kommande sju åren.

Läs mer om 5G här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)