JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts Androidpatent har läckt

F. L. Dale (1936)Microsofts Androidpatent har läckt ut

En kinesisk webbsajt har publicerat en lista med 310 patent som Microsoft använder för att kräva in licenspengar från tillverkare av Androidmobiler. Ars Technica har tagit en titt på patenten – som ger Microsoft en inkomst på 1–2 miljarder dollar årligen.
BAKGRUND:
DETTA ÄR PATENT
Ett patent är ett myndighetsbrev som beviljar monopol på den teknik som patentansökan beskriver. Patent förvandlar på så sätt idéer till hårdvaluta.

Med ett patent kan du hindra andra företag från att använda en viss teknik eller ta betalt för att låta dem göra det.

Patentdomstolar har veto och kan ogiltigförklara patent i de fall tvister leder till rättegång. Detta exempelvis om patentet inte har verkshöjd, om det inte täcker ny teknik eller om det täcker teknik som inte kan patenteras.

Hur patent uppfyller sitt uttalade syfte att stimulera innovation – eller om det  snarare har motsatt effekt – har varit föremål för debatt åtminstone sedan mitten av 1800-talet. Idag handlar debatten ofta om patent på algoritmer – förr styrdes produkter av mekaniska och andra fysiska processer. Idag  styrs de istället allt oftare av mjukvara.
Här är de 310 patenten i ett worddokument (källa: Ars Technica).

Patenten täcker in mobiltelefonteknik på alla nivåer, mjukvara, hårdvara, rf, användargränssnitt, standarder. Många av dem berör inte bara in Androidmobiler.

En del av patenten har Microsofts anställda utvecklat, andra härstammar från uppköpet av Nortels patent i konsortiet Rockstar.

Microsofts eget mobiloperativsystem har hittills misslyckats på marknaden. Som tröst får företaget licenspengar, enligt tidigare egen uppgift, minst hälften av alla tillverkade Androidmobiler – nyare uppskattningar säger 70 procent. På detta drar Microsoft in mellan en och två miljarder dollar årligen.

Denna lista med 310 patentfamiljer tycks ha  producerats av Microsoft som dokumentation inför Kinas konkurrensmyndighets godkännande av Microsofts köp av Nokia. Ett fåtal av patenten har tidigare skymtat i rättegångar, som de 14 patent som Microsoft använde i en tvist med Barnes & Nobles år 2011.

Det klassiska patentet på långa filnamn i USB-stickor finns med i listan, liksom ett patent på navigering via sensorfusion mellan gps och wifi och ett patent på att blanda multimedia och röst i samma kommunikation. Ett är ett patent från 1995 på att lägga genvägar till webbsidor på datorskrivbordet.

Microsoft har inga kommentarer till listan utan hänvisar Ars Technica till sitt uttalande från 8 april när Microsoft meddelade att Kina godkänt företagets köp av Nokia.

Att listan läckt ut är en dålig nyhet för Microsoft.

Listan kan hjälpa företag att avgöra inom vilka områden de riskerar att göra intrång på Microsoftpatenterad teknik, och därmed kan de undvika den. Den är en karta över patentminerad terräng kring Android.

Listan kan också hjälpa företag som får licensfakturor från Microsoft att avgöra om de verkligen behöver betala – de kan jämföra patenten med den teknik de själva använder och behöver inte längre betala pengar till Microsoft för säkerhets skull eller för att slippa rättegång.

Man kan tänka sig att företag som redan betalar licensavgifter till Microsoft kommer att ompröva sitt beslut med utgångspunkt från denna lista.

Källa: Ars Technica och Ars Technicas kommentatorer
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)