JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FTC får granska patenttroll
USA:s konkurrensmyndighet FTC får klartecken från Vita Huset att tvinga så kallade patenttroll inom telekomvärlden att ge svar på frågor om hur de bedriver sina affärer. Beskedet hälsas med glädje av IPR-reformister från olika läger eftersom FTC-undersökningar av detta slag historiskt ofta följts av konkreta  reformer.
Patenttroll eller PAE:er (patent assertion entities) är företag som har som enda verksamhet att göra aggressiva affärer kring patent.

Syftet med undersökningen är att ta reda på hur PAE:er agerar och vilken effekt de har på innovation och konkurrens.  En stor obesvarad fråga är exempelvis hur mycket pengar som PAE:erna drar in på sin verksamhet eftersom många licensuppgörelser hålls konfidentiella.

Fokus ligger på den heta marknaden för trådlös kommunikation – en bransch där patenttvister duggat tätt de senaste åren.

Som jämförelsegrupp kommer 15 ”vanliga” företag i branschen att få samma frågeformulär som PAE:erna.

FTC har förberett undersökningen i minst ett år. Det sista steget i processen var att få godkännande från regeringens budgetmyndighet som bland annat grundade detta på kommentarer som den begärt in från allmänheten – skulle en studie av detta slag vara värd att lägga pengar på?

Många har svarat ja – PAE:er har dåligt rykte. Självaste president Obama använder beteckningen ”patenttroll” och vd för mjukvarujätten SAS refererar till PAE:er som ”terrorister”.

FTC har varit intresserat av patenttroll åtminstone sedan 2011 då myndigheten släppte en 300-sidig kritisk rapport om fenomenet.

FTC:s ordförande har redan uttalat att hon tror att patenttroll skadar innovationsprocessen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)