JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel stänger av trasig instruktion

Haswell TSXIntel stänger av trasig instruktion

Hårdvarustöd för så kallade transaktioner i Intels Haswell- och Broadwell-cpu:er stängs av efter att en användare upptäckt en bugg.
Transaktioner är sekvenser av operationer som kan återställas om något går fel. Ett exempel är att flytta pengar mellan konton: om man subtraherar beloppet från det ena kontot men misslyckas med att addera beloppet till det andra kontot måste subtraktionen backas tillbaka.

Cacheminnen och multitrådar i dagens processorer gör det svårt att ge hårdvarustöd för transaktioner – samma värde finns i flera kopior som måste hållas konsistenta, och en transaktion kan involvera olika trådar.
Vissa Haswell-processorer har stöd för transaktioner (kallade TSX-operationer) sedan i fjol och stödet finns också i nya Broadwellprocessorer.

Enligt bloggen Techreport har TSX-operationerna ännu inte hunnit komma i bruk i någon större omfattning eftersom de gör sin huvudsakliga nytta i serversystem och där används fortfarande den äldre cpu-arkitekturen Ivy Bridge som saknar TSX.

Intels åtgärd är nu att inaktivera TSX via mikrokod i en systemuppdatering för CPU:erna i fråga. Företaget säger sig också arbeta med att korrigera buggen i kommande processorer.

Intels första serverprocessor på arkitekturen Haswell – Haswell EP – släpps innan årets slut. I den kommer TSX att kunna aktiveras via programvara som en tjänst till utvecklare.  I den efterföljande serverprocessorn Haswell EX ska TSX-operationerna åter vara aktiverade.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)