JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk och Intel i 3D-revolution

VolumentalSvenska Volumental får hjälp av Intel att marknadsföra sin teknik att konstruera skräddarsydda produkter från tredimensionalla fotografier. I en demonstrator används en dators 3D-kamera för att individanpassa skor.
Volumental firar idag dessutom en investering på 20 miljoner kronor från Founder och Moor. Beloppet är enligt företagsinkubatorn Sting en av de största såddinvesteringarna i Sverige.

Enligt Volumental är 3D-avbildning en revolution som håller på att hända just nu. 3D-kameror kommer att börja integreras i både bärbara datorer och mobiler inom bara ett år.

– Det innebär att kommersiella tillämpningar inriktade på hemanvändare kommer att vara möjliga mycket tidigare än väntat, skriver Sting i ett pressmeddelande.

Idén började som ett forskningsprojekt från 2012 på KTH. År 2013 antogs Volumental till affärsinkubatorn Sting.

Volumentals bidrag till 3D-revolutionen är programvara som tar ett 3D-porträtt som indata och genererar en modell av människokroppen. Därefter kan användaren måttsy produkter efter sin kropp. En skomakarversion av produkten visades upp på Intel Developer Forum i San Francisco  igår. Plattformen är molnbaserad

Efter att revolutionen slagit igenom ser Volumental inga gränser – företaget föreställer sig en framtid där all tillverkning är helt individualiserad och lokal.

− Nästa våg av konsumentval kommer att drivas av masskundanpassning och möjliggöras av online-konfigurationstekniker som 3D-scanning skriver Sting i pressmeddelandet.

Idag jobbar 16 personer med forskningserfarenhet på företaget, från bland annat Nasa, Google, Cambridge, Oxford och Stanford.

Volumentals tidigare kunder består av företag i Europa och Kiseldalen. Företaget ska nu försöka hitta fler strategiska partners och vidareutveckla sin teknik. Dessutom försöker det expandera både till fler branscher och geografiskt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)