JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 juli 2020 VECKA 27

RÄTTAD:

Telia drar fiber till 1,9 miljoner hushåll

Om fyra år, 2018, ska 1,9 miljoner hushåll i Sverige kunna ansluta sig till Telias fibernät. Utbyggnaden – som även omfattar både småhus, flerbostadshus och kommersiella fastigheter – kommer att kosta nio miljarder kronor.
– Nu växlar vi upp digitaliseringen av Sverige. Att vi investerar mer pengar i fibernätet gör att vi kan öka tempot i utbyggnaden och ge fler chansen till den snabbaste uppkopplingen som finns. Fler får möjlighet att ta del av de fördelar digitaliseringen innebär, såväl hemma i bostaden som på jobbet säger Malin Frenning, vd för Telia Sverige, i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden baseras på efterfrågan av fiberanslutning från hushåll och företag i kommunerna. Det fibernät som byggs av Skanova, ett systerbolag till Telia, är ett öppet nät, vilket enligt Telia innebär att kunderna kan välja mellan flera tjänsteleverantörers erbjudanden för bredband, digital-tv och bredbandstelefoni.

Fibersatsningen skapar enligt Telia också förutsättningar för fortsatt utbyggnad av mobilnätet eftersom fibernätet även används för att transportera mobiltrafik.

RÄTTELSE
Telias pressrelease angav att 1,9 miljoner ”villahushåll” skulle få fiber, det vill säga de allra flesta av Sveriges 2,0 miljoner småhus. Siffran lät orimlig så Elektroniktidningen kontrollerade och det visade sig att uppgifterna i själva verket gällde hushåll. Det finns drygt 4,6 miljoner hushåll i Sverige.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)