JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storföretag prisar svenska Minesto

Storbolag prisar svensk drake


Göteborgsföretaget Minesto, som är ensamt om att kunna alstra energi ur relativt långsamma vattenströmmar, har vunnit WWL Orcelle Award 2014 som är en  internationell utmärkelsen med miljöfokus.
En panel av 250 delegater från miljöorganisationer och företag som Boeing, Caterpillar och Wallenius Wilhelmsen Logistics, har utsett vinnare bland 10 finalister som vaskats fram ur 145 tävlingsbidrag. Svenska Minesto vann The Orcelle Award och därmed 100 000 dollar.

Tävlingen avgjordes på The Ocean Exchange, som nyligen gick av stapeln i amerikanska Georgia.  Minesto vann för att företagets kraftverk Deep Green anses ha stort potential att påskynda en hållbar utveckling till nytta för världens hav.

– Vi är väldigt stolta över att få ta emot den här mycket prestigefyllda internationella utmärkelsen. Det är också glädjande att bransch- och industriexperterna i panelen tycker att ett marinenergiföretag som Minesto förtjänar att vinna det här priset, säger Anders Janssson, vd på Minesto och tillägger:

– Det visar också att de är nyfikna och imponerade av den framgång vi har haft med Deep Green och att vi nu producerar el med hjälp av långsamma tidvattenströmmar.

 
Närbild av Deep Green
Deep Green består av en vinge och en turbin. Draken är förankrad i botten med en vajer. Med hjälp av ett styrsystem och ett stjärtroder kör den i en åttaformad bana vinkelrätt mot vattenströmmen. Farten blir runt tio gånger högre än vattenströmmen, vilket betyder  att man kan använda en mindre turbin än om man placerade turbinen direkt i strömmen.

En prototyp i skala 1:4 används idag för att producera el utanför Nordirland.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)